Nouvelle Vague
Bioskop Odeon
13. Decembar 2009.
Organizator: KC Grad

15. decembar 2009.

 
 
 
  Francuska grupa Nouvelle Vague sastavljena od strane producenata Marca Collina (klavijature) i Oliviera Libauxa (gitare), gostovala je po treći put u Beogradu, promovišući svoj novi album NV3.

Zbog velikog interesovanja održana su dva koncerta,12-tog i 13-tog decembra.
Vaši izveštači su bili prisutni na ovom drugom.
Događaj je bio zakazan za 21:00, ali je koncert počeo sa zakašnjenjem u 22:15 čime je oboren rekord prethodnog dana od "samo" 66 minuta!

Sam početak bio je obeležen ne baš tako sjajnim zvukom koji se kasnije znatno popravio, a i sama sala bioskopa Odeon izgleda sablasno. Četvorica  muzičara predvođena Marcom Collinom započela je sa pesmom "100 Years" a nastavila sa obradom pesme "Master and Servant". Odmah se videlo da su svi dobro raspoloženi a pogotovo pevačice - plavokosa, ekstrovertna Nadeah Miranda i smeđokosa, introvertna Elsa Fourlon.



Nadeah je počela da koketira sa publikom već u "Dancing With Myself". "Ever Fallen in Love" u izvođenju obe pevačice podigla je raspoloženje u publici. "Road to Nowhere" je izvedena u opuštenom, country maniru, a posle pesme "Metal", Nadeah je krenula da izvodi pesmu "Human Fly" grupe The Cramps. Tu je počeo njen performans u kome je bila mazna, koketna, a povremeno i erotski nestašna. Ona je izvela čitavu predstavu, utrčavala je u publiku, plesala na šanku ...
Kakva je to samo energija !!!
Te poze, pokreti, elastičnost, uživljenost u nastup, jednostavno teško se mogu prepričati.
"Guns Of Brixton" je izvedena sasvim senzualno i naišla je na izvanredan prijem publike i tu se primetilo da make up na licu neumorne pevačice polako popušta. No to nije ništa, prave stvari su tek počinjale. Nadeah je krenula da objašnjava strategiju za novu pesmu gde je očekivala burnu reakciju i kooperaciju publike. I dobila ju je. Svi su pevali zajedno sa obe pevačice "Too Drunk To Fuck" !!!!!



Posle ove eksplozije hormona i oduševljenja, Elsa Fourlon izvodi nežnu verziju pesme "God Save The Queen" Sex Pistolsa samo u pratnji gitare.
Nadeah
se vratila i sada samo uz pratnju bubnjara izvela "Sex Beat" grupe Gun Club !!! Šta reći, kakav je šou napravila. To je trebalo videti!

Ređale su se zatim u nizu vesela "Just Can’t Get Enough", "Blister in The Sun" (izvedena uz tapšanje cele publike), sporo pa brzo, "All My Colours" u hipnotičkom, sporom ritmu. U pesmi "Parade" grupe Magazine, Nadeah je pevala visoke deonice okrenuta leđima publici - čudno ali efektno!
Obe pevačice su nastavile sa "Dance With Me" sve do "Sweet Dreams (Are Made of This)" koja je započela u reggae ritmu pa je zatim doživela ska ubrzanje da bi se na kraju vratila u reggae ritam.
Naravno pri kraju je izvedena izuzetno dramatična verzija "Bela Lugosi’s Dead" gde je Nedeah završila potrbuške na podu a kontrabasista grupe je agresivno svirajući, simbolično "probadao kocem" i pevačicu i publiku.
Nežna "Friday Night, Saturday Morning" grupe The Specials, prepustila je mesto bossa nova verziji čuvene himne "Love Will Tear Us Apart" grupe Joy Division. Cela sala je pevala zajedno sa Elsom Fourlon i to je bio kraj zvaničnog dela koncerta, tačno u 23:45 h.


Naravno krenule su ovacije publike, bend se ubrzo vratio i izveo "So Lonely" u izuzetno sporom ritmu. Još jedan emotivni vrhunac koncerta bilo je izvođenje "In a Manner of Speaking" grupe Tuxedomoon sa diskretnim kontrabasom i gitarom.
Na oduševljenje prisutnih, bend je izveo još jedan bis, frenetičnu verziju pesme "Not Knowing", gde je Nadeah još jednom skočila u publiku, igrala sa pojedincima, skakala po šanku, plesala i pravila takvu atmosferu u publici koja nikoga nije mogla da ostavi ravnodušnim.

Time je završen koncert u kome su se iskristalisale dve stvari - bend sve manje svira bossa nova obrade čuvenih pesama, a sve više poseže za drugim muzičkim žanrovima (rock, country, reggae, ska, francuska šansona ...), kao i to da nije bilo Nadeah koja je napravila takav performans, koncert ne bi bio loš ali ne bi ni približno dobio dimenzije jednog izuzetno atraktivnog doživljaja kome smo prisustvovali.
Možemo samo da poručimo onima koji nisu došli da su mnogo pogrešili.
Ovakav događaj se ne propušta!

Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketić
Fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti

VNV Nation
Dom omladine Beograda
10.12.09.




Nesalomivi
Dom omladine Beograda
10.12.09.




Pet Shop Boys
KC Dražen Petrović
29.11.09.




Fit
Livingroom, SKC
27.11.09.




Wovenhand
Dom omladine Beograda
25.11.09.




Johnny Winter
Dom omladine Beograda
24.11.09.




Diana Krall
Univerzalna sala, Skoplje
20.11.09.


 
 

set lista


100 Years
Master & Servents
Dancing With Myself
Ever Fallen In Love
Road To Nowhere
Metal
Human Fly
Guns Of Brixton
2 Drunk 2 Fuck
God Save The Queen
Sex Beat
Just Can't Get Enough
Blister In The Sun

All My Colours
Parade
Forest
Dance With Me
Sweet Dreams
Bela Lugosi's Dead
Friday Night Saturday Morning
Love Will Tear Us Apart


1. Bis
So Lomnely
In A Manner Of Speaking

2. Bis
Not Knowing